Intrebari frecvente

Cum pot obtine informatii despre mediere ?

Mediatorul va poate pune la dispozitie, in mod gratuit, informatii despre ce inseamna medierea, care sunt avantajele medierii, cum decurge medierea, ce rezultate generale se pot obtine, etc. Inainte de a alege calea instantei judecatoresti, merita sa va informati despre ceea ce presupune calea medierii

Care este procedura de sesizare a mediatorului ?

Partea implicata intr-un conflict adreseaza mediatorului o solicitare de mediere. Mediatorul va adresa celeilalte parti o invitatie scrisa, in vederea acceptarii medierii si incheierii contractului de mediere, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitatia se transmite prin orice mijloace care asigura confirmarea primirii textului. Daca cealalta parte refuza in mod explicit medierea sau nu se prezinta de doua ori consecutiv, medierea se considera neacceptata. Daca considera necesar, mediatorul poate face, cu respectarea normelor legale, si alte demersuri pentru invitarea celeilalte parti.

Ce rol are mediatorul ?

Mediatorul nu judeca cine are dreptate si cine nu; el intelege ca partile au ajuns intr-un impas. Interventia mediatorului consta in a ajuta partile sa ajunga la propria intelegere, sa clarifice problemele, sa exprime nevoile neexprimate, sa bifeze interesele comune si sa puncteze aspectele cu care sunt in dezacord. Mediatorul, prin folosirea unor tehnici de comunicare (de ex. ascultarea activa, intebarile deschise, rezumarea, reflexivizarea, parafrazarea, empatia, etc.) va starui sa scoata partile din blocajul comunicarii si le va dirija spre negociere directa.

Ce este contractul de mediere ?

Contractul de mediere reprezinta intelegerea intre mediator, pe de o parte, si partile aflate in conflict, pe de alta parte, dupa prezentarea acestora din urma la mediator sau dupa acceptarea medierii de catre partea invitata.

Cine plateste onorariul mediatorului ?

Onorariul se plateste in mod egal de catre parti daca acestea nu au convenit altfel (sa plateasca una singura sau sa plateasca in parti inegale).

Unde are loc medierea ?

De regula, sedintele de mediere se desfasoara la sediul mediatorului dar nimic nu impiedica partile sa convina cu mediatorul o alta locatie cu conditia asigurarii confidentialitatii.

Ce se intampla daca cealalta parte refuza participarea ?

Nimeni nu poate fi obligat sa participe la mediere. Daca mediatorul a facut toate demersurile necesare si totusi una dintre parti refuza participarea, medierea nu poate avea loc. Totusi, avand in vedere avantajele pe care le ofera, medierea merita incercata.

Cat timp dureaza o mediere ?

Daca, de exemplu, ambele parti sunt din aceeasi localitate si sunt de acord sa urmeze procedura medierii, acordul de mediere s-ar putea obtine, in principiu, in cateva zile. In cazul in care doar una dintre parti se prezinta la mediator cu o solicitare de mediere, dureaza ceva timp pana cealalta parte este invitata si confirma participarea. De asemenea, etapa de preg─âtire a medierii poate dura ceva timp.

Este obligatorie medierea ?

Nu, medierea nu este obligatorie, tine in mod nemijlocit de vointa partilor aflate intr-o disputa. Daca mediatorul a facut toate demersurile necesare si una dintre parti refuza participarea, atunci medierea nu poate avea loc. Judecatorii au insa obligatia sa recomande solutionarea conflictelor pe calea medierii. In plus, medierea confera partilor o serie de avantaje care ar trebui luate in considerare.

Mai poate fi urmata procedura medierii daca exista deja un litigiu pe rolul instatei ?

Da, medierea poate fi initiata in orice moment al judecarii dosarului de catre instanta (fond, apel, recurs, etc), la initiativa uneia dintre parti, a ambelor sau la sugestia judecatorului. Intr-o astfel de situatie, judecarea cauzei va fi suspendata la cererea partilor.

Pot fi partile asistate de avocat in timpul medierii ?

Da, partile pot fi asistate de avocati daca doresc acest lucru, cu conditia semnarii unui acord de confidentialitate si daca cealalta parte este de acord. Prezenta unui avocat in incapere poate intimida cealalta parte care nu este asistata de un avocat. Prezenta altor persoane in functie de necesitati (de ex. expert contabil) poate fi discutata cu mediatorul si cealalta parte, de la caz la caz.

Ce valoare juridica are acordul de mediere ?

Cand partile aflate in conflict au ajuns la o intelegere, se redacteaza un acord care va cuprinde toate clauzele consimtite de acestea si care are valoarea unui inscris sub semnatura privata, cum ar fi un contract. Acordul de mediere poate fi incuviintat de instanta sau autentificat de notar.

In ce situatii se cere autentificarea acordului de mediere ?

De exemplu, in cazul transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile, intrucat intabularea si inscrierea in cartea funciara a imobilului pe numele noului proprietar, poate fi facuta doar in baza unor inscrisuri autentice. De exexemplu: vanzarea unui teren sau imobil, partajul unor bunuri imobile.

Daca medierea a avut ca obiect partajarea unor bunuri, ce demersuri mai trebuie facute ?

Partile merg cu acordul de mediere la instanta judecatoreasca si solicita o hotarare care sa consfinteasca intelegerea lor.Hotararea data de instanta, in baza acordului de mediere, este data in camera de consiliu si constituie titlu executoriu.

Daca medierea are loc pe parcursul unui litigiu, mai este necesara autentificarea acordului de mediere ?

Daca acordul de mediere va fi inserat in hotararea judecatoreasca, aceasta va avea aceeasi valoare ca si inscrisul autentic si va produce efectul transferului de proprietate.